Transport af farligt gods – Hvad skal du vide?

Farligt gods er per definition gods, der indeholder varer, som kan være til fare for os, vores omgivelser eller miljøet. Derfor er det vigtigt, at den type gods håndteres og fragtes efter nogle særlige, fastsatte regler – både nationale og internationalt.

Når du skal have fragtet farligt gods, kan du langt hen ad vejen læne dig op ad din speditørs store viden og erfaring på området, men juridisk set er du selv ansvarlig for, at dit farlige gods håndteres og dokumenteres korrekt efter gældende regler. Derfor er det en god idé at sætte dig ind i området.

Hvad er farligt gods?

Farligt gods kan dække over både farlige stoffer, gasser, væsker eller andet materiale med egenskaber, der kan være til fare for os selv, vores omgivelser eller miljøet. Eksempler kan være kvælstof, fyrværkeri, tændvæske, lithiumbatterier og meget andet.

FN har lavet et klassificeringssystem, hvor farligt gods inddeles i 13 forskellige fareklasser (kilde: Beredskabsstyrelsen):

 

Klasse 1:            Eksplosive stoffer og genstande

Klasse 2:            Gasser

Klasse 3:            Brandfarlige væsker

Klasse 4.1:        Brandfarlige, faste stoffer, selvnedbrydende stoffer, polymeriserende stoffer og faste, desensibiliserede eksplosivstoffer

Klasse 4.2:        Selvantændelige stoffer

Klasse 4.3:        Stoffer som udvikler brandfarlige gasser ved kontakt med vand

Klasse 5.1:        Oxiderende stoffer

Klasse 5.2:        Organiske peroxider

Klasse 6.1:        Giftige stoffer

Klasse 6.2:        Smittefarlige stoffer

Klasse 7:            Radioaktive stoffer

Klasse 8:            Ætsende stoffer

Klasse 9:            Forskellige farlige stoffer og genstande

 

Ved transporten skal godset være korrekt klassificeret og emballeret i forhold til sin fareklasse samt være korrekt mærket derefter. Derfor er det nødvendigt, at du ved hvilken fareklasse, dit gods hører under, og hvordan kravene til emballering, mærkning og transport er for denne specifikke klasse. Kravene afhænger af transporttypen, da reglerne for transport af farligt gods er inddelt efter, om transporten foregår via vej, sø, luft eller bane. Det betyder også, at hvis dit farlige gods skal fragtes med flere forskellige former for transport, f.eks. først med lastbil frem til en havn, derfra videre med skib til en anden havn og til sidst igen med lastbil fra havn til endelig destination, så skal du sikre dig, at dit gods overholder de gældende regler for alle fragttyper under transporten.

Der kræver uddannelse at håndtere farligt gods

Skal du have dit farligt gods transporteret via vej, er det primært ADR-konventionen og bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods, der fastlægger kravene for transporten. Nogle af disse regler består f.eks. i, at chaufføren skal have et gyldigt ADR-bevis, køretøjet skal være godkendt til ADR-kørsel og markeret med orange skilt; der skal medbringes diverse sikkerhedsudstyr som f.eks. brandslukkere, øjenskyllevæske og lignende; emballagen skal forblive lukket under hele transporten og så videre.

Dette er som udgangspunkt områder, som speditøren skal sørge for, er i orden, men ansatte hos afsender, som f.eks. pakker og forbereder godset til transport eller på anden måde håndterer godset, skal også have gennemført en passende uddannelse.

Forhør dig hos din speditør, hvis du er i tvivl

Handler du med eller producerer du varer, der kategoriseres som farligt gods, så er du uden tvivl allerede bekendt med hvilke regler, der gælder i den forbindelse på din egen arbejdsplads, men måske er du usikker på, hvad der gælder for en given transport – eller hvor meget dokumentation og lignende det påhviler dig at sørge for. Tag i så fald gerne en snak med speditøren – denne har stor erfaring og viden og kan hjælpe dig med at få styr på alt inden transporten, så der ikke opstår problemer eller forsinkelser undervejs.

Felt