Vinterkørsel i Norden – Udfordringer og sikkerhedsforanstaltninger

Det er ikke uden grund, at vi taler meget om vejret her i Norden. For vejrforholdene på vores breddegrader ændrer sig drastisk hen over årstiderne – med store konsekvenser for trafikken og dermed også for vejtransporten.

Efteråret kommer ofte med storme og deraf følgende nedfaldne grene eller væltede træer på kørebanen samt massive vandmasser, der samler sig i store mængder og skaber risiko for akvaplaning. Men særligt vinteren kan udfordre trafikken og de professionelle chauffører, når de bringer gods igennem vinterlandskabet. Snefygning, isglatte veje og reduceret sigtbarhed er f.eks. nogle af de daglige udfordringer, chauffører – og andre trafikanter – står overfor i de mørke måneder. Og jo højere mod nord, jo flere udfordringer.

Gode råd til sikker vinterkørsel

Om du er professionel chauffør eller bare almindelig bilist, så er der nogle forholdsregler, som du med fordel kan tage, før du bevæger dig ud i vintervejret. Mange af dem giver for mange måske sig selv, men ikke desto mindre sker der hvert år ulykker, der kunne have været undgået, hvis der havde været større fokus på nogle simple ting.

Forbered dit køretøj

Det er vigtigt, at dit køretøj er i orden. Først og fremmest: Sørg for at skifte til vinterdæk i tide! Derudover bør du tjekke dæktryk og dækmønster samt sørge for, at lygter, viskere og varmesystemer fungerer korrekt. Det er også altid en god idé at medbringe ekstra udstyr som f.eks. snekæder, skovl, tæpper, mobillader (og en opladet telefon), ekstra tøj og drikke, hvis uheldet skulle være ude.

Tilpas kørslen

Det giver selvfølgelig sig selv, men du skal altid sørge for at tilpasse din kørsel til vejrforholdene. Reducér hastigheden, så du har bedre kontrol over dit køretøj, og sørg også for at holde god afstand til andre, da glatte og våde veje øger bremselængden markant. Forsøg desuden at navigere gennem sving og lignende i et langsomt og jævnt tempo for at undgå at skride ud og tabe kontrollen over køretøjet.

Tjek vejrudsigten

Hold dig altid opdateret på vejrudsigten, før du begiver dig ud på vintervejene, så du er forberedt og ikke bliver overrasket over f.eks. heftige snebyger. Planlæg turen i henhold til vejrudsigten, og vær forberedt på pludseligt vejrskifte.

Tænd lyset

Vinterens korte dage medfører mange timers mørke, og det kan påvirke kørselsforholdene. Husk at tænde lygterne i tide (hvis de ikke gør det selv) ved mørkets frembrud, men også ved tåge og voldsom nedbør. Lige så vigtigt det er, at du selv kan se, lige så vigtigt er det, at andre også kan se dig. Vær desuden opmærksom på, at solen står lavt i vintermånederne, så det kan være godt at have et par solbriller med i køretøjet.

Udvis forsigtighed

Udvis altid forsigtighed i dårligt vejr, og lad være med at være overmodig. I visse tilfælde kan vejrforholdene være så dårlige, at det er uansvarligt eller direkte livsfarligt at begive sig ud i trafikken. I de ekstreme tilfælde er det bedre at vente på opklaring eller – hvis muligt – at overveje en alternativ rute.

Nødsituationer

Selv med den bedste forberedelse kan der opstå uforudsete situationer. Sørg derfor altid for at have en opladet mobiltelefon, så du kan reagere på nødsituationer som kontakte 112 eller andre relevante myndigheder eller personer, f.eks. arbejdsgiver, kunder eller ægtefælle. Og skulle du strande i dårligt vejr, så bliv altid i køretøjet, og tilkald hjælp derfra om nødvendigt.

Helt kort handler det om at bruge sin sunde fornuft i dårligt vejr. Det er trods alt bedre at komme langsommere, men sikkert frem, end ikke at komme frem overhovedet.

Felt